Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Auto v dědickém řízení - návod, jak postupovat

Auto v dědickém řízení - návod, jak postupovat

30. 05. 2020
|
Voton.cz autodíly
|

Zemřel Vám blízký člen rodiny a dědické řízení se bude zřejmě táhnout roky? Je předmětem tohoto řízení i vozidlo, se kterým si nevíte rady? Zde popíšeme, jak s vozidlem naložit a co se může stát velkým úskalím při Vaší nečinnosti. 

Vozidlo jako takové musí být vždy pojištěno, a to určuje zákon č. 168/1999 Sb. Pokud se   přestane platit povinné rčení, hrozí budoucímu dědici nemalá pokuta, a to v rozsahu až 93 Kč za den. Záleží na zdvihovém objemu válců. Ročně se pak pokuta za nepojištěné vozidlo se silným motorem může vyšplhat až na několik desítek tisíc korun. Je to je veliký rozdíl od výše povinného ručení.

Povinnost hradit povinné ručení má každý potencionální dědic. Existuje však několik variant, jak se vyhnout placení za vozidlo, které nám stojí na zahradě nebo v garáži.
 

3 varianty, které mohou při dědickém řízení nastat

1) Dohoda dědiců

Faktem je, že pokud se dědicové dohodnou předem kdo a jakým majetkem bude disponovat, nemusí dědici tuto otázku ani řešit. Pokud si chce vozidlo nechat pan František a ostatní souhlasí, nebude s tím zřejmě v dědickém řízení problém. Pan František bude nadále platit pojistné a může dokonce vozidlo pojistit jako provozovatel. Problém ale nastane, když se přihodí pojistná událost. Pojišťovny budou s výplatou pojistného plnění čekat na ukončené dědické řízení.
 

2) Prodej vozidla v průběhu dědického řízení

Vozidlo můžete v průběhu dědického řízení prodat, ale jen v případě, že nelze uschovat bez nebezpečí škody a pokud tato úschova bude neúměrně nákladná. Soudní komisař provede prodej v dražbě, a to má svá přísná pravidla. Má to ale jeden háček, soudní komisař nemůže uschovat větší peněžní obnos. 

Prodej se může uskutečnit jen za předpokladu, že budou všichni dědici souhlasit. Je to velmi složitý a zdlouhavý právní úkon. Rozhodně se hned netěšte na peníze z prodeje, ty budou uloženy pod dozorem notáře.  

Prodej má své limity a bude něco stát. Do skončení dědického řízení peníze stejně neuvidíte a notáři k tomuto přistupují jen v opravdu krajních mezích. Škoda že tento systém nefunguje, ulehčilo by to mnoho potíží.
 

3) Odevzdání SPZ do depozita

Toto je jedno z nejvhodnějších řešení, pokud vozidlo máte kam zaparkovat. Nesmí totiž na veřejnou komunikaci. Takže jeli vozidlo v garáži, nebo parkuje na zahradě, popř. máte možnost ho někam uklidit volte depozit. Mějte na paměti, že při následném vyzvednutí musí mít vozidlo technickou kontrolu. 

Vozidlo může být vyřazeno na 12 měsíců a pak musíte požádat o prodloužení. Pokud Necháte vozidlo svému osudu déle než rok bez prodloužení, může se stát, že bude vymazáno z registru, což nechceme. K odevzdání vozidla do depozita musíte mít svolení notáře.
 

Co budete potřebovat pro jeho odhlášení?

  • Velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz,
  • zelenou kartu,
  • registrační značky,
  • vyplněný formulář,
  • poplatek 200 Kč,
  • prohlášení, že vozidlo parkujete mimo veřejnou komunikaci.

Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti o nic nejde. Bude vás to stát jednu návštěvu na úřadě a poplatek 200 Kč. Vyplnit formulář je také velmi jednoduché. Předložíte výše uvedené doklady, odevzdáte SPZ a malý technický průkaz. Úřad vydá potvrzení, že je vozidlo dočasně vyřazeno a s tím pak rovnou na pojišťovnu, která obratem zruší povinné ručení, a ještě Vám vrátí přeplatek. Jakmile bude dědictví ukončeno, sjednáte povinné ručení na majitele dle dědického řízení a vyzvednete SPZ z depozita. Teď vám nic nebrání v provozu vozidla. Ušetříte, vyvarujete se nepříjemností a v případě neplacení povinného ručení tahanic s ČKP.


eshop autodíly
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.