Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Jak zjistit typ oleje do auta? Stačí vám k tomu pár minut

Jak zjistit typ oleje do auta? Stačí vám k tomu pár minut

27. 07. 2021
|
Voton.cz autodíly
|

Stejně jako se člověk neobejde bez vody, tak se automobily neobejdou bez motorového oleje. Olej je totiž naprosto zásadní v tom, aby byly všechny součástky motoru vždy důkladně promazány, a ten tak mohl pokaždé bez problémů fungovat. Samotnému výběru ale ještě musí bezpodmínečně předcházet zjištění, jaký olej je určený zrovna pro váš konkrétní model vozu. Bez toho není možné v procesu pořízení maziva dále pokračovat.  

Cílem následujících řádků tedy není nic jiného než vám poskytnout praktické informace, které vám pomohou s tím jak a kde si můžete dohledat, jaký typ oleje potřebujete do svého automobilu. Primárně se tedy nejedná o nalezení konkrétního výrobku, ale o objevení správné normy předepsané danému vozidlu, dle níž se následně můžete řídit při shánění motorového oleje. 
 

Mazací plány výrobců olejů vám snadno pomohou se zjištěním 

Tím nejrychlejším, nejsnazším a hlavně pokaždé 100% účinným způsobem, jak zjistit typ oleje do vašeho auta, jsou mazací plány výrobců maziv. Jedná se de facto o databázi všech značek a jednotlivých modelů, včetně jejich motorizací, propojenou se všemi typy motorových olejů, jež slouží k tomu, abyste si jejím prostřednictvím mohli během pár kliknutí myší najít, jaký olej potřebujete. Prakticky tyto online dostupné mazací plány fungují na principu, že po vybrání specifikace vašeho vozu je vám následně vypsán typ oleje, který je pro něj vhodný, včetně doporučení konkrétního modelu motorového oleje od daného výrobce.   

Jediný drobný zádrhel během procesu vyhledávání typu oleje prostřednictvím mazacích plánů může nastat v tom, že jednotlivé mazací plány jsou jinak navrženy a tím pádem se i jinak používají. Některé se používají opravdu snadno a intuitivně, zatímco u jiných se člověk trochu zapotí, než se mu podaří najít, jaký typ patří do jeho automobilu. Proto jsme si pro vás níže připravili konkrétní kroky použití mazacích plánů u dvou oblíbených značek výrobců motorových olejů, abychom vám celý proces vyhledávání usnadnili. 
 

Mazací plán Shell

1) Stránka je standardně v angličtině, ale pokud ji chcete používat v češtině, tak klikněte na tlačítko Country/region a do zobrazené kolonky vepište Czech Republic a poté vyberte češtinu. 



2) Následně zvolte typ vozidla, tj. zda-li se jedná například o osobní automobil nebo dodávku. 



3) Poté do vyhledávače napište model vašeho vozu. Dobré je rovněž využít nabízené filtry, které vám vyhledávání ještě urychlí. Tudíž klidně vyplňte i kolonky rok, druh paliva a zdvihový objem. Na závěr klikněte na váš nalezený model. 



4) Po rozkliknutí se vám již zobrazí doporučované motorové oleje. Jednotlivé typy olejů lze vyčíst buď z názvů jednotlivých produktů, či ještě lépe z přiložených technických informací. Zaměřit se je třeba hlavně na údaje SAE (viskózní třída) a ACEA (klasifikace olejů). 




 

Mazací plán Castrol 

1) Stránka je dostupná v češtině. Stačí pouze vpravo nahoře zvolit region Česká republika, pokud tak již nebylo učiněno automaticky. 



2) Jako první je nutno zvolit typ vozidla. Vybraný typ potvrdíte kliknutím na jeho název. 



3) Následuje výběr výrobce vašeho automobilu. Můžete tak učinit jeho nalezením v seznamu, rychlejší je však napsat jeho název do vyhledávacího pole. Akorát pozor, nefungují zde háčky a čárky. Vše opět potvrdíte kliknutím na název výrobce. 



4) Stejně jako v předchozím bodě postupujte i při vybírání konkrétního modelu a typu motorizace. 



5) Poté již dojde k zobrazení vhodného motorového oleje do vašeho auta. Typ je i v tomto případě možné vyčíst buď z názvu, nebo z přiložené technické dokumentace. Ta je nicméně bohužel často dostupná pouze v angličtině. Zaměřit se je opět třeba především na údaje SAE (viskózní třída) a ACEA (klasifikace olejů). 


 

Dále lze ke zjištění typu motorového oleje do vašeho auta použít tyto mazací plány: 

 

Kde krom mazacích plánů můžete najít informaci o typu motorového oleje do vašeho auta? 

  • Servisní knížka 
  • Štítek na výměnu oleje nalepený v motoru 
  • Návod/příručka k obsluze vozu  

 

Se zjištěním typu oleje do auta vám pomůže třeba i prodejce 

Jak již zde bylo několikrát zmíněno mazací plány jsou bohužel spjaty s nutností dohledávat typ oleje podle konkrétního vozu. To pro většinu motoristů samozřejmě není žádný problém, nicméně v některých případech může nastat situace, kdy si člověk nemusí být zcela jist konkrétním modelem vozu, jeho motorizaci či případně i VIN kódem, pokud je jej nutno zadávat. Bez těchto informací není možné zjistit typ motorového oleje prostřednictvím mazacího plánu. Problém též může nastat ve chvíli, kdy se člověku nedaří dohledat ve výsledcích z mazacích plánů žádné relevantní informace, či si je neumí sám správně interpretovat. V takovýchto případech pak nezbývá nic jiného, než se obrátit na prodejce, který je na to proškolený, a dokáže vám tak poradit, jaký typ oleje potřebujete zrovna do vašeho automobilu. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.