Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Jsou superkondenzátory budoucností elektromobility?

Jsou superkondenzátory budoucností elektromobility?

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Mnoho lidí vidí v technologii superkondenzátorů náhradu akumulátorů při využití v automobilovém průmyslu. Pokud zabředneme do této technologie více, tak dojdeme k tomu, že superkondenzátor bude spíše partnerem akumulátoru než jeho náhradou. Pojďme se podívat na jejich základní vlastnosti. 
 

Ideální pro pochopení věci je vysvětlení přímo na reálném zařízení. Všichni známe akumulátor do notebooku a chápeme jejich funkci. Jak notebook spotřebovává energii, tak ubývá kapacita až na únosnou mez, kdy již akumulátor nedovede dodat dostatečný proud / napětí pro udržení chodu. V této chvíli zasáhne elektronika a ukončí funkci notebooku. 
 

Pokud bychom si představili notebook napojený pouze na superkondenzátor, tak by byl notebook vypnut velmi rychle. Na rozdíl od akumulátoru při vybíjení superkondenzátoru dochází k téměř lineárnímu poklesu napětí. Při vybíjení akumulátoru dochází k drobnému poklesu napětí, které je udržováno po dlouhou dobu poměrně stabilní a následně dojde k prudkému poklesu. Notebook bez příslušného napětí nedovede pracovat. Stejné je to u elektromobilů. 
 

Obrovský smysl této technologie přinese budoucí kombinace. Kondenzátor je schopen se nabít v řádu vteřin nebo minut, a to naprosto bez opotřebení a to při teplotách -40°C až do 65°C s účinností až 98%. Akumulátor optimálně funguje při teplotě 0-45°C a jeho nabíjení vyžaduje mnoho času. Kondenzátor nedokáže pojmout takové množství energie jako akumulátor. Akumulátor podléhá velmi silnému opotřebení, ale kondenzátor vydrží statisíce i miliony cyklů. 
 

Je velmi zajímavé, jak se tyto technologie vzájemně doplňují. Již dokážeme vytvořit tzv. hybridní články, které využívají silných stránek obou technologií vzájemně. Kondenzátor vykrývá vysoké proudové požadavky jak při nabíjení, tak při vybíjení. Akumulátor udržuje napětí a je skladištěm energie. Při hybridním zapojení je životnost akumulátoru prodloužena 2-3x. 
 

Superkondenzátory jsou technologií elektromobilů ale nenahradí akumulátory. Určitě je však doplní a zmírní jejich značné nedostatky. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.