Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Proč nejezdit na palivovou rezervu?

Proč nejezdit na palivovou rezervu?

25. 10. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Zná to jistě každý řidič, když se na palubní desce rozsvítí ta nepříjemná žlutá kontrolka, které se tam snad líbí, její zhasnutí stojí většinou několik stovek korun, aby byla nádrž plná. Jestliže se kontrolka rozsvítí, je nezbytné, abyste okamžitě vyhledali nejbližší čerpací stanici, i když ukazuje kontrolka na palubním počítači ještě dojezd několik desítek kilometrů. Pravdou však bývá, že nikdy nemusí ukazovat přesně, záleží na váze vozidla a mnoha dalších faktorech, proto pokud si chcete ušetřit volání odtahové služby nebo stopování s kanystrem, pak si raději před každou cestou zkontrolujte stav nádrže.

Vozidlo je spotřební zboží, které využíváme jen proto, aby nám dostatečně sloužilo, pokud ovšem chceme, aby vůz sloužil dobře a bez komplikací, je nutné mu věnovat zpětnou pozornost. Mezi nejmenší z nich patří doplnění paliva, jestliže tak neuděláte, mohou vás čekat drahé a zbytečné opravy.
 

Jaké jsou nejčastější důvody jízdy na rezervu?

  • Finance - mezi nejčastější a rozhodující patří jistě finance. Plná nádrž je závislá na druhu vozidla, nejčastěji se však nejnižší cenová hranice pohybuje okolo jednoho tisíce korun. Pokud někteří jezdí málo, přijde jim tak zbytečné, aby vozidlo "blokovalo" finance, které v nádrži vydrží třeba měsíc, zatímco si mohou koupit věci, které zrovna akutně potřebují.
  • Váha vozidla - i když se jedná o důvod, který je zcela zanedbatelný, neboť vézt plné vozidlo je váhově mnohem větší zátěž, než cestovat s plnou nádrží. Váha vozidla nemusí nezbytně znamenat vysokou spotřebu.
 

Jaká rizika hrozí v případě vyjíždění palivové rezervy?

Pokud se vám jednou stane, že minete čerpací stanici a chvíli poté vám pípne rezerva, nemusíte mít strach, že nemůžete dojet k další benzince. Rizika poškození vozidla nastávají ve chvíli, kdy se jedná o pravidelné vyjíždění nádrže až do chvíle, kdy vozidlo nezastaví.

  • Poškození palivového čerpadla - palivové čerpadlo je nezbytnou součástí pro jízdu s vozidlem, i když kolikrát ani nemusíte vědět, že tam nějaké čerpadlo je, neboť není náročné na údržbu a nevyžaduje žádnou speciální pozornost. Jeho hlavní činností je vhánění paliva přesně tak, kde jej potřebujete mít, abyste mohli s vozidlem jet. Toto čerpadlo pohání elektromotor, který se musí pravidelně ochlazovat, což zajišťují pohonné hmoty, které jím protékají. Jestliže jezdíte na rezervu, nasává čerpadlo vzduch a dochází k přehřátí. V lepším případě dochází k rychlému opotřebení, v horším případě se zcela zadře a musí se vyměnit za nové, oprava bývá velice drahá. Ceny palivových čerpadel můžete porovnat tady.
  • Nečistoty - u nového vozidla máte čistou nádrž, kterou musíte udržovat, i přesto se dovnitř postupně dostávají nečistoty. Aby se takové nečistoty nedostaly až do motoru, je chráněn palivovým filtrem. Zatímco nečistoty jsou po celou dobu jízdy usazeny na dně nádrže, v případě rezervy se v malém množství paliva začínají nečistoty rozvířit, čímž může dojít k ucpání palivového filtru, což následně může zajistit zadření motoru.
  • Kondenzace - je-li nádrž prázdná, vytváří se v ní vzduch a voda na krajích nádrže. Tento problém nastává obzvláště v zimním období, kdy je chladno a voda stéká do pohonných hmot. A pochopitelně na vodu není možné jezdit.

Kromě problémů s vozem si také způsobíte časové problémy, ať už při cestě na benzinu s kanystrem nebo při čekání na opravu vozidla, kdy budete odkázání pouze na cestování hromadnou dopravou nebo na vlastní chůzi. Každý majitel vozidla tak musí zvážit, zda investovat raději do pohonných hmot nebo do oprav vozidla.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.