Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Sportovní podvozek Octavia 1 - charakteristika a chyby výběru

Sportovní podvozek Octavia 1 - charakteristika a chyby výběru

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Pojem sportovní podvozek je často vnímán v širokém kontextu. Setkávám se s tvrzením, že vše, co snižuje vozidlo je sportovní podvozek. Z profesionálního hlediska je za sportovní podvozek považována kompletní sada 4ks tlumičů a pružin certifikovaná TÜV certifikací. Tato sada vykazuje pevné snížení a je prodávána jako kompletní sada. Komponenty různých značek, výrobců a modelů netvoří sportovní podvozek. 
 

Jaké jsou vlastnosti sportovního podvozku Škoda Octavia 1? 

Sportovní podvozek Octavia 1 s TÜV certifikací je ideálním kompromisem z hlediska jízdních vlastností a komfortu. Nejlépe lze sportovní podvozek charakterizovat jako podvozek s maximální užitnou hodnotou. 
 

Jaké jsou nejčastější omyly při výběru sportovního podvozku na Škodu Octavia 1? 

Nejčastějším omylem při výběru sportovního podvozku na Škodu Octavii 1 je zaměnitelnost podvozku s VW Golf 4, Seat Leon 1M, Seat Toledo 1M atd.. Tyto podvozky jsou nezaměnitelné. Škoda Octavia 1 má specifický váhový limit zadní nápravy a specifický váhový limit přední nápravy. Prakticky pokud je nasazen sportovní podvozek certifikovaný pro VW Golf 4 na Škodu Octavii 1 liftback, tak je zadní náprava mimo váhový limit a leží. Takový podvozek je neprovozovatelný, nebezpečný a nevhodný. 
 

Tento chybný výběr je často způsobem snahou ušetřit. Rozšířenější podvozek na VW Golf 4 je významně levnější než podvozek pro Škodu Octavia 1. 
 

Druhým omylem je problém s tyčkami stabilizátoru

Octavia 1 používá technologii stabilizátoru s tyčkou na tlumič a nebo na rameno. Dominantně je použita jednodušší verze s tyčkou na rameno. Vyskytují se verze (zejména RS), které mají tyčku na tlumič. Pro tento model je nutné zakoupit podvozek, kde přední tlumiče mají úchyt tyčky na tlumiči. Tlumič s úchytem je zpětně kompatibilní i pro verzi s tyčkou na rameno. 
 

Jak správně vybrat sportovní podvozek na Škodu Octavia 1? 

Ze dvou výše uvedených problému vzniká jednouché východisko. 

  1. Vždy nakupujte sportovní podvozek na Škodu Octavia 1 a ověřujte váhové limity podvozku s váhovými limity vozidla, které jsou uvedené ve velkém technickém průkazu. 
  2. Kontrolujte uchycení tyček stabilizátoru. Jednoduchým ohledáním tlumiče zjistíte, zda je na tlumiči oko, ze kterého vede tyčka stabilizátoru. 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.