Hlavní stránka Blog Autobazary a autoservisy Statistika hovoří jasně - Češi šílí po karoserii kombi

Statistika hovoří jasně - Češi šílí po karoserii kombi

04. 07. 2021
|
Voton.cz autodíly
|

Češi obecně jsou velmi zajímavý národ. Vyjímáme se z běžné bohaté Evropy například tím, že rádi vlastníme. Rádi vlastníme byty, domy, pozemky a naopak si velmi neradi půjčujeme. Tedy alespoň v širším kontextu. Na svůj vlastní byt si rádi půjčíme nicméně půjčení automobilu je pro nás skoro sprosté slovo. Stejnou posedlostí se u nás staly kombíky. Všimněte si, že starší ojeté vozy jsou téměř všechny v kombíku. Typická Česká rodina, která kupuje ojetinu do 150 000 Kč, nemá dle statistik zájem o cokoliv jiného, pokud tedy zanedbáme MPV. Nicméně když se podíváme na statistiky registrovaných vozidel za rok 2019 tak by se věci zdáli jinak. Z celkového pohledu je v největší oblibě SUV s téměř 32% registrací. Následují je kombíky s 22%. Za nimi se 17% hatchback s 12% MPV a 11% sedany. Zbylé kategorie jsou zanedbatelné. 
 

Kde tedy ty kombíky jsou? 

Když se na statistiku podíváme z celkového pohledu, dojdeme k tomu, že nejoblíbenějšími vozy jsou SUV. Fakticky více jak 70% nových vozidel v ČR zakupují firmy a v tom je celý zakopaný pes. Firmy poměrně často v manažerských pozicích ignorují zůstatkovou cenu vozu a klíčem k nákupu je kredibilita vozidla. Díky tomu se skrz trh nových vozidel registruje poměrně velké množství SUV. Nicméně z pohledu ojetiny do 200 000 Kč se poměr registrací převaluje z více jak 50% na kombíky a pokud ještě zúžíme zorné pole, tak rodiny s dětmi téměř jiné vozy nekupují. 

 

Jak to tedy s těmi kombíky je? 

Autobazary jsou přeplněné kombíky/MPV a to díky tomu, že jejich typickým zákazníkem jsou rodiny. Naopak vývozci vozidel exportují zejména SUV a hatchback/liftback o které v ojetinách není přílišný zájem. Tato situace má velmi zajímavý a paradoxní dopad na trh s operativními leasingy. Dnes je možné na operativní leasing pořídit VW Golf 8 1,5 TSI kombi levněji než Škodu Fábii hatchback s 1.0TSI . Je to dáno tím, že VW Golf 8 Variant se prodá obratem a Fabie si na svého zákazníka chvilku počká. 

Firmy se rády zejména v běžných vozidlech chovají ekonomicky a tak je běžným obrazem českých silnic sám „kravaťák“ ve velkém kombíku. Zákazník operativního leasingu ojíždí nový automobil pro rodinu, která si na něj bude za dva roky brousit zuby ve velkém bazaru. Je to neekologické, je to paradox, ale i takto se může chovat trh. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz autodíly je český e-shop prodávající náhradní díly na osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla, a to v OE kvalitě, prvovýrobce autodílů i aftermarket, dále vybavení autodílen, nářadí pro automechaniky a příslušenství pro motoristy v ČR.